Jorvalan Juuso noteerattiin myös Hämeen Sanomissa….

Juuso Jorvalalla vauhdikas avaus ralliteillä. TerUA:n vasta 14-vuotias junnukuski päästeli palkinnoille Laukaassa.

 Ikää vasta 14 vuotta, mutta takana jo ensimmäinen ihan oikea rallikisa ja saavutuksena vielä hyvä sijoituskin.

Tervakoskelainen Juuso Jorvala hämmästytti mainiolla ajollaan lauantaina Laukaassa kurvailussa junioreiden talven ensimmäisessä SM-osakilpailussa. Nuorten cupissa ajava Jorvala pysyi neljän erikoiskokeen kisassa hyvin ojien välissä ja pokkasi luokkansa toisen sijan.

Lupaavan rattitaiturin menosta parhaan käsityksen saa kuitenkin silmäilemällä yleiskisan tuloksia. Lähes 170 auton kisassa Juuson kyyti nimittäin riitti sijalle 23.

–?Vähän kisa jännitti, sillä en ollut aiemmin ajanut kuin lyhyitä 3–4 kilometrin pätkiä. Nyt pisin pätkä oli jo reilut 27 kilometriä, mutta ihan hyvin jaksoin keskittyä loppuun saakka, Jorvala muistelee.

TerUA:n juniori pääsi vauhtiin heti kisan ensimmäisellä pätkällä. 160-hevosvoimaisella Nissan Micrallaan Jorvala huimisteli cup-luokkien parhaan ajan. Taakse jäi muun muassa lopulta kakkosluokan voittoon ajanut Uudenmaan Autourheilijoiden Jani Luhtaniemi.

Juuson isä, Anssi Jorvala, osasi odottaa hyvää sijoitusta, mutta näin kova kyyti oli kyllä hänellekin yllätys.

–?Juuso tuli hyvin myös kakkosen ja kolmosen, mutta viimeisellä pätkällä Micran vaihdelaatikko sylki öljyt ulos ja poika jäi viidenneksi. Kokonaisuutena Juuso ajoi kuitenkin hämmästyttävän hyvin. Kisassa ja nuorten luokissakin muut kuskit ovat kuitenkin kaikki paljon kokeneempia, isä-Jorvala muistuttaa.

 

 Kaivurin kahvoissa  kolmevuotiaana

 Juuso Jorvala on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut kuski. Ensimmäisen peltoautonsa hän sai seitsemänvuotiaana ja pari vuotta myöhemmin hän pyöritteli jo kunnon rallipelin, Ford Escortin, rattia.

–?Ennen Micraa minulla oli 230-hevosvoimainen BMW, joka oli kova takavetoinen peli. Ihan hyvin siirtyminen etuvetoiseen autoon kuitenkin sujui, Juuso myhäilee.

Jorvalan Micran on viritellyt rallikuntoon janakkalalainen Marko Paasonen. Myös pojan kartanlukija, Pasi Törmä, on tärkeä mies taustalla.

–?Pasi on kokenut kartturi ja ajaa kisoissa tietenkin myös siirtymätaipaleet. Juuso siis hyppää aina pätkien välillä kakkoskuskiksi. Sekin meitä hieman jännitti ennen Laukaan kisaa, mutta ihan hyvin pari löysi pätkien lähtöön, Anssi Jorvala nauraa.

Juusoa ei ole tarvinnut milloinkaan opettaa ajamaan autoa. Isänsä maansiirtoyrityksessä hän tutustui erilaisiin koneisiin jo ennen kouluikää.

–?Ensimmäisen kuormansa Juuso teki kaivurilla jo kolmevuotiaana. Muistan hyvin myös, kun olin pojan kyydissä autossa ensimmäisen kerran. Menimme ihan tajutonta kyytiä, ja sen reissun jälkeen oli pakko hankkia ensimmäinen turvakaarellinen ralliauto, Anssi Jorvala muistelee.

Jorvalan rallitiimi saa keskittyä vielä useamman vuoden ajan nuorten cupin luokkiin. Junioreiden SM-sarjaan Juuso nimittäin pääsee osallistumaan vasta 18-vuotiaana.

–?Nuorten cup on mukana rallikisoissa toista vuotta. Mukaan pääse, kun täyttää kilpailuvuoden aikana 15 vuotta. Pikkuhiljaa sarjaan on saatu lisää nuoria kuskeja, ja seuraava osakilpailu ajetaan helmikuun 28. päivänä Limingassa. Sarjassa ajetaan kaksi rallia talvella ja kolme kesällä, Jorvala kertoo.

Juuso Jorvala harjoittelee Saukkolan rallitilalla Lopella ja Hyvinkään vauhtipuistossa.

–?Toivottavasti jatkossa pääsen ajamaan uusiakin pätkiä. Samojen lenkkien tahkoaminen alkaa käydä vähän yksitoikkoiseksi.

–?Laukaan kisassa oli mukava päästellä oikein isoillakin teillä. Muutamilla suorilla pääsin lataaman ihan täysillä – Micra on välitetty kulkemaan noin 160 kilometriä tunnissa, Juuso virnistää. (HäSa)

Hämeen Sanomat/Autourheilu Pertti Koivunen

040215 Juuso Jorvala, ralli, autourheilu,

Tervakosken Urheiluautoilijoiden Juuso Jorvala hämmästytti hyvällä ajollaan Laukaan rallikisassa. Kuva: Pertti Koivunen Hämeen Sanomat