Itkonen Racingin kuulumisia…

Kuva: Marko Kyöstilä

POP Pankki SM-Ralli

Kesäkauden ensimmäinen sm ralli ajettiin 8 – 9.6.2012 Lapualla. Kilpailuun osallistui SM3 luokkaan 10 kilpailijaparia ja kaksivetoisten yleiskilpailussa osallistujia oli yhteensä 22. Perjantaina oli vuorossa nuotitus ja kerrankin ennakkotutustumisaikataulu oli tehty väljäksi, kun nuotitettavia erikoiskokeita oli vain kolme kappaletta. Erikoiskoekilometrejä oli kuitenkin kohtuullisesti 83 km, koska erikoiskoe 1 ajettiin kahteen kertaan. Emme valitettavasti ehtineet ajaa lisää testiä Ovisepät rallin jälkeen työkiireiden takia.

Nuotitus sujui ihan mukavasti ja saimme tehtyä mielestämme ihan hyvän nuotin erikoiskokeille. Kilpailun reitti oli yhtä muutosta lukuun ottamatta ihan sama kuin viime vuonnakin. Osallistuimme kilpailuun silloinkin, mutta kilpailu jäi lyhyeksi, koska auton yksi anturi hajosi silloin ja aiheutti virheellisen hälytyksen. Tämä oli silloin ensimmäinen kilpailu citikalla.

Kuva: Itkonen Racing

 

Huoltoryhmämme vakiojäsenien päämekaanikko Jarkko Lindgrenin ja Mika Itkosen lisäksi tähän kilpailuun osallistuivat Harri Ruokonen ja Mikko Laakso. Tänä vuonna huoltoparkki oli sijoitettu aivan Lapuan keskustaan ja päivän aikana siellä kävikin paljon yleisöä.

Erikoiskoe 1 oli kilpailun pisin, pituudeltaan 23,31 km. Tämä erikoiskoe koostui kaikista mahdollisista tietyypeistä. Ek:n alkuosassa oli n. 5 km todella nopeaa asfalttitietä, oli isoa ja pienempää tietä mutta kaikki osuudet olivat todella nopeita. Saimme todella usein ajaa niin paljon kuin auto kulkee eli n. 180km/h. Erikoiskokeen asfaltti osuus sujui hyvin mutta alkupään soraosuus tuli jostain syystä varovasti. Ek:n loppuosuus sujui huomattavasti paremmin ja saimme ajorytmistä kiinni. Sijoituksemme SM3 luokassa oli 7. ja kaksivetoiset yleiskilpailussa 14. Eroa luokan pohja-aikaa tuli 42,8 s (ero kärkeen 1,8 s/km). Erikoiskokeen jälkeen oli vuorossa ensimmäinen huoltotauko. Huoltotauolla päätimme säätää etuiskunvaimentimia hieman löysemmäksi, että saisin paremman tuntuman autoon.

Erikoiskoe 2 oli pituudeltaan 22,70 km. Tämä ek oli enemmän perinteisen pohjanmaan tietä, pitkiä suoria ja niiden päässä tiukka kurvi. Ajorytmin ja optimaalisten jarrutuspaikkojen löytyminen on todella tärkeitä tällaisella erikoiskokeella hyvän ajan saavuttamiseksi. Ek lähti osaltamme huomattavasti paremmin käytiin, kuin edellinen erikoiskoe. Totesimme alustan muutoksen menneen oikeaan suuntaan ja rohkeutta ajamiseen alkoi löytyä koko ajan enemmän. Loppuosuudella kuitenkin alkoi tuntua, ettei auto jaksa kulkea kunnolla. Ajoimme erikoiskokeen maaliin ja aivan lopussa näyttöön syttyi jännitteen varoitusteksti. Ajoimme  siitä ek3 lähtöpaikalle ja aloimme tutkia mistä varoitus johtui. Vika löytyi konehuoneesta varsin nopeasti, laturin hihna oli aivan riekaleina ja tämän takia auto ei ladannut. Ilmeisesti kivi oli hypännyt jostakin konehuoneeseen ja hajottanut hihnan. Jouduimme täyttämään keskeytysilmoituksen, koska autossa on sähköinen ohjaustehostin mikä kuluttaa virtaa paljon. Lisäksi autossa on suorasytytys, niin akun jännite on suoraan verrannollinen kuinka paljon auto kiertää/ kulkee. Ek3 olisi ollut pituudeltaan 14 km, niin emme olisi selvinneet sitä läpi. Harmillisesti ek2 jälkeen ei ollut huoltoa, koska huollossa vian korjaaminen olisi vienyt vain muutaman minuutin. Sijoituksemme ek2 oli luokassamme 7. ja kaksivetoisten yleiskilpailussa 13. Eroa luokan pohja-aikaan tuli 38,5 s (ero kärkeen 1,7s/ km).

Jouduimme harmillisesti keskeyttämään, kun ajo alkoi kulkea paremmin. Tämä ikävä kyllä kuuluu lajin luonteeseen, vaikka keskeyttämishetkellä pettymys onkin kova. Katseet täytyy kuitenkin suunnata eteenpäin seuraavaan kilpailuun, joka on 13-14.7 Kouvolassa ajettava SM O.K.Auto-ralli. Vielä tässä vaiheessa on epävarmaa, kummalla autolla osallistumme kilpailuun. Jos saamme kasattua tarvittavan paketin, että pystymme osallistumaan Suomen MM-ralliin Neste Oil Ralliin, niin todennäköisesti ajamme Kouvolan kisan silloin tiimin toisella kilpa-autolla Toyota Corollalla. Kouvolan kisan ja Neste Oil rallin välissä ei ole kuin 2,5 viikkoa väliä niin jos Kouvolan kisassa sattuu tapahtumaan jotakin ennalta arvaamatonta (jokin iso tekninen vika tai ulosajo) niin korjausaikaa on todella vähän. Neste Oil ralliin osallistuminen vaatii niin isoa taloudellista panostusta/ työmäärää, ettei sitä halua vaarantaa.

Vauhdikkain kesäterveisin

Petri Itkonen/ Itkonen Racing